Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 De Blauwe Stad   
Kortgeleden maakte ik voor een klant een fotovlucht boven Groningen. Op weg naar Delfzijl vlogen we over een gebied tussen Winschoten en Scheemda, waar het project "De Blauwe Stad" in ontwikkeling is. Op het ogenblik nog een grote modderpoel van acht bij acht kilometer, maar waar straks na een investering van een miljard euro een prestigieus woon- en natuurgebied moet verrijzen. Op het voormalige landbouwgebied komen 1500 woningen, verdeeld over vijf kernen, die tussen de 300.000 en 750.000 euro gaan kosten.

Vorige week draaide Koningin Beatrix in het kader van een bezoek aan Groningen ter gelegenheid van haar 25-jarig regeringsjubileum een afsluiter open. Volgens Peter van Rooy, deskundige op waterschapsgebied, is het voor het eerst dat Nederland op deze schaal land teruggeeft aan het water. Eeuwenlang was dit andersom. Het motief is van economische aard en in veel mindere mate een kwestie van waterhuishouding. Vermogende randstedelingen trekken massaal naar Frankrijk en Spanje, dit zijn prettig warme oorden waar de prijzen van de woningen aanzienlijk lager liggen. Verder vindt Van Rooy dat de Blauwe Stad een teken aan de wand is en dat het niet goed zit met de grondprijzen in Nederland. Landbouw is hier immers nauwelijks rendabel, terwijl de bodem op Europese schaal goed te noemen is. Het zal hem benieuwen of er wel voldoende belangstelling voor de woningen zal zijn.

De voorman van de Verenigde Communistische Partij in Scheemda, Engel Modderman, laat zich in het Algemeen Dagblad van 13 mei ook kritisch uit. Hij vindt de investeringen te hoog en de huizen te duur, niet haalbaar voor de Oost-Groninger. Modderman heeft niet geprotesteerd, maar kreeg wel vooraf bezoek van de politie, nadat geruchten de ronde deden over de inzet van een volle mestwagen, aldus het AD. Volgens Henk Hofland van het NRC Handelsblad past het project in een losgeslagen cultuur, die een gezamenlijk perspectief ontbeert. We moeten afwachten of de woningen straks net zo slecht in de markt liggen als die van het ambitieuze Amsterdamse IJburg project. Hiervan zijn de bouwplannen inmiddels bijgesteld en worden eerst de minder dure woningen gebouwd. De Blauwe stad blijft echter vanuit de lucht een opvallend gebied en we zullen het in de toekomst ook op de voet volgen.

Foto: Sellingen Airservice

Foto: Sellingen Airservice
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Commentaar

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel