Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Het ontstaan van Barbie 1957   
Net als bij elke andere grote uitvinding begon het leven van Barbie als een idee in iemands hoofd. In dit geval was het in het brein van Ruth Handler. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw zag de Amerikaanse vrouw haar dochtertje Barbara spelen met papieren poppetjes, die konden worden aan- en uitgekleed.

Het dochtertje deed niet alsof de poppen haar baby's waren, maar zij speelde ermee alsof deze volwassenen waren. Zo kwam Handler op het idee om een tienerpop te maken. Onderzoek van de markt bevestigde het idee dat er wel genoeg poppen waren, maar dat er niet een 3-dimensionale versie van een teenager-pop bestond. Op reis in Duitsland zag zij de pop Lili, die gemaakt was naar voorbeeld van een stripfiguurtje in het sensatieblad Bild Zeitung. Ze kocht de rechten op van Lili en besloot samen met haar man, Elliott Handler, de pop in hun speelgoedfabriek Mattel Toys te produceren. Zo werd Barbie gecreŽerd.

De pop, genoemd naar Handlers dochter Barbara, werd voor het eerst aan de wereld getoond op de jaarlijkse speelgoedbeurs in New York in 1957. In het begin waren de inkopers van speelgoed sceptisch. Nog nooit had men zo'n welgevormde pop gezien. Zouden de jonge meisjes haar wel leuk vinden? Zou deze pop wel worden verkocht? Gesteund door een grote reclamecampagne op televisie werd Barbie echter al snel populair in de Verenigde Staten en een paar jaar later was zij al wereldberoemd. De pop had inderdaad een voor die tijd opvallend uiterlijk. Zij had het lichaam van een model met grote borsten, een zeer slank middel en zeer lange benen. Haar quasi-zedige blik naar rechts, haar gebogen wenkbrauwen en rood gestifte lippen gaven haar een mondain uiterlijk. Als model heeft Barbie altijd de meest fantastische kleding gedragen. In de 46 jaar van haar bestaan kleedde zij zich altijd volgens de laatste mode of toonde zij zelfs een eigen kledingstijl.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Barbies

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel