Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 2006: 35-jarig bestaan van Mammoet Transport   
Op 1 april is het precies 35 jaar geleden dat Mammoet Transport in 1971 werd opgericht. Een goede aanleiding om eens wat interessante gebeurtenissen de revue te laten passeren en hoewel ik laatste 5 jaar het bedrijf als buitenstaander heb gevolgd, blijft er genoeg over om op deze website te vertellen.

De meerwaarde van Mammoet Transport lag vreemd genoeg voor een belangrijk deel in de naam. Er waren natuurlijk andere zwaartransportbedrijven, maar op een of andere manier waren deze veel minder bekend bij het grote publiek. Bovendien was Mammoet Transport in de beginjaren volop in ontwikkeling en ze volgden een duidelijk omschreven transportfilosofie. En het waren niet alleen hijshaken en wielen die transportgeschiedenis schreven, maar vanaf het begin waren de zwareladingschepen een belangrijk onderdeel van de complete transportketen.

Deze USP (Unique Selling Proposition) was uitermate aantrekkelijk voor internationaal opererende ingenieurs- en constructiebedrijven, voornamelijk in Amerika en het Verre Oosten. Totaaltransport zowel over land als over zee, van het begin tot het einde uitgevoerd door een en hetzelfde bedrijf. Dit was het begin van een uitermate succesvolle ontwikkeling en de basis van wereldwijde bekendheid. Als PR manager was het mijn taak om het Mammoet merk zorgvuldig in de markt te brengen en het te koppelen aan het weliswaar uitgestorven, maar bijna mythologische beest waaraan een enorme kracht werd toebedacht.

Ik verdiepte mij in de oorsprong van de echte mammoet en zo kwam ik in contact met Dick Mol. Een opmerkelijke man die naast zijn functie als douane-ambtenaar op Schiphol wereldwijde erkenning heeft verkregen door zijn kennis over de mammoet. Zijn bekendheid heeft hij ook te danken aan de berging van een ruim 20.000 jaar oude mammoet uit de permafrost in SiberiŰ.

In 1999 werd een expeditie op touw gezet door de fransman Bernard Buiques, waarbij een 22.000 kg. zware uitgezaagde ijsblok met daarin de mammoet per helikopter naar de dichtstbijzijnde stad Khatanga gevoerd. Hier werd de zogenaamde Jarkov mammoet stukje bij beetje met haarf÷hns (!) ontdooit en verkregen paleontologen een schat aan informatie over de flora en fauna in de pre-historie. Wereldwijd werd er aandacht aan besteed en Discovery Channel maakte er een documentaire van met Dick Mol in de hoofdrol. Jammer genoeg was mijn PR budget lang niet voldoende om Mammoet Transport daadwerkelijk te laten participeren in de bergingsoperatie. Wel was in de documentaire het Mammoet jack goed zichtbaar, dat Dick Mol tijdens de expeditie droeg. Deze blauwe jasjes met het gestileerde logo werden gebruikt als relatiegeschenk en waren erg gewild bij de klanten.

Andere mensen werden ook op het idee gebracht om op de naamsbekendheid van Mammoet Transport mee te liften en zo werd ik eens benaderd door de marketing manager van Diergaarde Blijdorp of wij het dak van het nieuwe olifantenbedrijf wilden plaatsen. In hetzelfde jaar (1993) werd er in Blijdorp een interessante expositie gehouden over prehistorische beesten in hun leefomgeving. De bedrieglijk echte mammoeten en andere dieren werden gemaakt door een bedrijf in Los Angeles dat aan de Hollywood filmindustrie levert. Griezelig echt om te zien zoals ze zich bewogen en geluid maakten. Ik een deal gemaakt met de diergaarde voor 2000 vrijkaartjes, die we aan onze goede klanten konden uitdelen. Vooral de relaties met kinderen hebben we hier veel plezier mee gedaan. Het dak hebben we in een spectaculaire hijsoperatie "pro deo" op zijn plaats gezet en ook dit bezorgde ons weer veel free publicity. De toenmalige directeur van Mammoet Transport, mijn directe baas dus, kon niet nalaten om op te merken: "Als we veel publiciteit krijgen, dan moet er meestal geld bij". Daar had hij wel gelijk in, maar tevens zag hij de meerwaarde van PR en bovendien waren er genoeg andere projecten die wel winst opleverden. Ze komen in dit jubileum jaar nog uitgebreid aan bod, waarbij ik regelmatig uit het voormalige company magazine Mammoet Mail zal citeren.

Een andere stunt was het vervoer van een compleet mammoet skelet, dat geveild zou worden in een hotel in Amersfoort. De eigenaar was een slimme zakenman, die als stelregel had, dat het niet gaf hoe je in de publiciteit kwam, als je er maar in kwam. Het idee om een mammoet met Mammoet materieel te vervoeren en te hijsen sprak mij wel aan en onder het toeziend oog van de verzamelde pers werd het mammoetskelet in een gesloten Mammoet container op een Mammoet dieplader aangevoerd. Een Mammoet telescoopkraan tilde aansluitend de container over het hotel en deze belandde zo in de achtertuin opgezette tent. Ik maakte me een beetje bezorgd over de toestand van het kwetsbare skelet, maar toen ik in de tent kwam bleek deze al in volle glorie opgesteld te staan. Een beetje vreemd als de container nog in de lucht hangt en wat bleek: Mammoet Transport had een lege container vervoerd en gehesen!

Ik was hier niet van op de hoogte en prijsde mij gelukkig dat de dames en heren van de pers niet achter de waarheid zijn gekomen. Het zijn de momenten waarbij je als persvoorlichter de grond onder je voeten voelt wegzakken. Het mammoetskelet werd als ik mij goed herinner aangekocht door Hans Breukhoven die het gebruikte als blikvanger voor zijn winkelketen "Free Record Shop". In 2000 heeft hij het skelet nog te koop aangeboden aan Mammoet, maar had de pech dat Van Seumeren de toko zojuist van Nedlloyd had gekocht. De familie had dat jaar wel wat anders aan het hoofd dan de aankoop van een mammoetskelet en was druk bezig met een wereldwijde sanering van het bedrijf. Verschillende bedrijfsonderdelen werden verkocht om de vrijwel lege kas te spekken, waaronder het aandeel in Mammoet Shipping en dat betekende het einde van de succesvolle ge´ntegreerde transportfilosofie.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel