Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 40 jaar Mammoet?   
Een oud-Mammoet collega stuurde mij kortgeleden zijn uitnodiging voor een feest ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Mammoet op 15 april jl. Als voormalig PR manager van Mammoet Transport was ik jammer genoeg niet uitgenodigd en was ik dus onkundig van het heugelijke gebeuren. De uitnodiging, uitgevoerd als een soort van mini-brochure, is kenmerkend voor de manier waarop de Van Seumeren Groep met de naam Mammoet en met het bijbehorende erfgoed omgaat. Het forse getal "40" communiceert op niet mis te verstane wijze dat het legendarische zwaar-transport bedrijf Mammoet Transport 40 jaar zou bestaan. En dat is toch echt vijf jaar te veel.

Elders op deze website staat een artikel onder de kop: '2006, 35-jarig bestaan van Mammoet Transport'. Bestaat Mammoet nu 40 of 35 jaar en vanwaar dit verschil? Vijf jaar op de eeuwigheid is niet veel, maar omdat ik de eerste dertig jaar van Mammoet persoonlijk heb meegemaakt (waarvan één onder het Van Seumeren regime) wordt mij nu plotsklaps maar liefst tien jaar Mammoet geschiedenis ontnomen. De afgelopen vijf jaar heb ik inderdaad niet meer mee mogen maken, maar de geclaimde eerste vijf jaar vanaf 1966 zijn mij als Mammoet Transport man van het eerste uur volslagen onbekend. Wat blijkt: de 40 jaar waar de uitnodiging het over heeft, is gerelateerd aan de oprichtingsdatum van Van Seumeren in 1966! Een kwestie van interpretatie natuurlijk, maar het feit dat Van Seumeren in 2000 de naam en de know-how heeft opgekocht, geeft ze nog niet het volmacht om de Mammoet geschiedenis naar eigen goeddunken te manipuleren.

Leuk natuurlijk is dat er meerdere spectaculaire projecten op de invitatie te zien zijn, die ik persoonlijk heb meegemaakt. Deze projecten, uitgevoerd met de bijbehorende innovatieve technieken, hebben Mammoet Transport naam en faam bezorgd en het is dan ook niet verwonderlijk dat Van Seumeren dit fameuze beeldmerk, uitgevoerd in het zilver, op zijn materieel voert. Kenmerkend voor de "overname" is de oude zwart/wit luchtfoto van het voormalige Mammoet Stoof terrein aan de Veilingkade In Breda. De tekst onder de foto is: "Oude vestiging Stoof, begin jaren '60 à 1996, Breda".

Voor Van Seumeren was Mammoet Stoof en Stoof Mammoet, de acquisitie in 2000 draaide in feite alleen om deze (landgebonden) Mammoet vestiging. De andere Mammoet activiteiten op het water en de daarmee onlosmakelijk verbonden de "factory to foundation" transportfilosofie was een stap te ver. Dit cruciale deel van het bedrijf, Mammoet Shipping, werd al snel verkocht, inclusief het verbod om de naam Mammoet nog langer te gebruiken. Pikant is dat Stoof Breda werd opgericht in 1927(!) en dus al veel ouder is dan het oorspronkelijke Van Seumeren uit De Meern. Niets belet ze dus in 2007 wederom een feest organiseren, maar ditmaal naar aanleiding van het 80-jarig bestaan! Leuk voor de nog in dienst zijnde Stoof mensen, nietwaar? En om het nog interessanter te maken: het echte Mammoet Transport is oorspronkelijk ontstaan uit een fusie tussen de Hijs- en Transport Maatschappij v/h Gebr. Goedkoop uit Amsterdam (sleepboten, pontons en drijvende bokken) en Van Wezel uit Hengelo (zwaar transport en hijswerk). Van Wezel dateert uit 1845 en de roots van Mammoet Transport initiator Goedkoop uit Amsterdam liggen zelfs in 1807. 40-jaar Mammoet? Peanuts! Volgend jaar 200-jaar Mammoet? Da's pas geschiedenis!
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Mammoetologie

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel