Diensten  
Home
Lezingen en presentaties
Namebranding
Teksten
Filmproducties
Public relations
Media exposure
Advertenties
Websites

 Bedrijfsinformatie  
Algemeen
Contact
Privacyverklaring
Routebeschrijving
Nieuws

 Collecties  
Modelbouw
Barbies
Camera's
Route 66
Mammoetologie

 Faciliteiten  
Linken
Statistieken


 Jong geleerd, oud gedaan   
Theo van der Zon (Zon Model Holland) organiseert samen met Klaas Poort de internationaal vermaarde modelbouw tentoonstelling "Modelshow Europe". Het contact dateert al uit de tijd dat ik PR manager bij Mammoet Transport was en hij als eerste 1:50 schaalmodellen van de zelf-aangedreven Scheuerle platformwagens (SPMTs) bouwde. Ik maakte hier dankbaar gebruik van om in 1984 het revolutionaire nieuwe SPMT transport systeem te promoten op de OTC in Houston en op andere beurzen. De uitnodiging om de Modelshow Europe dit voorjaar in Bemmel te komen bezoeken, was dan ook een aangename verrassing.

Ook een verrassing was de jeugdige belangstelling voor dit evenement. In een eerste opwelling wilde ik de jongen, die aan een kraanmodel kwam, zeggen: blijf met je fikken van dat mooie model af! De 13-jarige Michiel van Os bleek echter zelf de jeugdige bouwer van de superkraan te zijn: helemaal opgebouwd met constructiespeelgoed van KNEX. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat zijn vader Willem van Os sinds 1976 werkzaam is bij Van Seumeren en nu bij Mammoet Director Operations is.

Op deze manier kwam Michiel vanaf zijn geboorte in aanraking met alles wat hijst en zakt en als kleuter ging hij al op zaterdag op de schoot van zijn vader rondjes rijden op de kranen op de oude werf van Van Seumeren in De Meern. Met zo`n vader kom je dus makkelijk aan foto`s en tekeningen van de grote mastodonten als de Demag CC 12600 en de PTCs. Tijdens de vorig jaar gehouden Mammoet Clubdag heeft hij zijn modellen voor het eerst aan het "grote" publiek geintroduceerd, waarbij hij uitgenodigd werd om als jongste deelnemer ook te exposeren op de Modelshow Europe in Bemmel.

Wat deze tentoonstelling zo bijzonder maakt, is het feit, dat deze show specifiek gericht is op een bepaalde vorm van modelbouw met alleen modellen van kranen, zwaartransport en grondverzetmachines. Na 14 jaar is deze tentoonstelling zelfs uitgegroeid tot een van de grootste evenementen in Europa op dit specifieke modelbouwgebied.

Het internationale karakter van deze show wordt elk jaar weer bevestigd door het grote aantal buitenlandse deelnemers en bezoekers. De populariteit is te danken aan het grote aantal en de diversiteit van de tentoongestelde modellen. Zo zijn alle schaalgroottes vertegenwoordigd. Modellen in de schaal 1/87 die bijna met een loep moeten worden aanschouwd, tot zeer grote torenkranen in de schaal 1/8 die bijna tot het dak reiken. Verbouwde dan wel zelf gebouwde modellen worden op de bijna 900 meter aan expositietafels tentoongesteld en kunnen uit allerlei materialen, van metaal, kunstof en hout tot Fisher Technik, opgebouwd zijn.

Voor de radiografisch uitgevoerde modellen is voor het graven, laden en schuiven een parcours met zand aanwezig. Ook zijn er een groot aantal modelbouwclubs en verkoopstands aanwezig. Op deze stands zijn handgemaakte, klein serie modellen, onderdelen en andere zaken die gerelateerd zijn aan deze specifieke vorm van modelbouw te verkrijgen.
 Gerelateerd  
  • Meer door.. Aad
  • Meer van.. Modelbouw

  •  Artikel opties  
  • Email artikel
  • Afdrukversie artikel